Wat is Salsa?

andre-en-reginaSalsa

Salsadansen is op het moment erg populair. Overal in Nederland worden salsa-cursussen gegeven. Oorspronkelijk komt de dans uit het Caribische gebied. Salsa, wat letterlijk saus betekent, is het resultaat van Spaanstalige, Caribische en Afrikaanse muziekstijlen die het beste van hun eigen muziek-ingrediënten bij elkaar hebben gevoegd tot een zeer smakelijk geheel! En wie eenmaal aan de Salsa heeft geproefd…


LA-stijl 

Na de samensmelting van de diverse smaken ontstonden er drie hoofdstromingen. De Cubaanse salsa, de New York stijl en de Los Angeles oftewel LA-stijl. Deze laatstgenoemde stijl is ook de stijl welke wordt gegeven binnen onze dansschool.

Kenmerkend van deze stijl is dat er op “een lijn” gedanst wordt. Veelal blijft de man tijdens een figuur op een plaats dansen terwijl de vrouw zich in de figuren van de ene kant naar de andere kant van de man verplaatst. Deze stijl is voor het oog de meest indrukwekkende salsastijl en verklaart waarom juist deze dansstijl zo populair is in Europa.

 

De Geboorte van de salsa  

Niemand weet exact waar de salsa precies is ontstaan. Maar men zegt dat Cuba het geboorteland is van de huidige salsa. Hier zou de muziek van Afrikanse slaven zich voor het eerst hebben vermengde met de Spaanse ritmes.

Aan het eind van de 18e eeuw begonnen de lokale muzikanten van Cuba verhalenderwijs hun muziek te spelen door gebruik te maken van variaties en herhalingen. Er ontstonden muziekgroepjes die vernoemd werden naar lokale muziekinstrumenten. Deze muziekinstrumenten waren toentertijd vaak nog van aardewerken kruiken gemaakt.

Deze muziekgroepen hadden met hun kruiken een evenwicht gevonden tussen Spaanse en Afrikaanse elementen, waaruit de kern van de muzikale identiteit van Cuba, ‘de Son’, is ontstaan. Dit gaf de muziek een harmonisch en ritmisch patroon, waarvan we de basis nu herkennen als Salsa.

Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel Latino’s, waaronder Cubanen, Colombianen, Puerto Ricanen en Venezolanen naar de Verenigde Staten. Er werden hierdoor veel nieuwe, maar vooral verschillende muziekinvloeden geintroduceerd. Om het eenvoudiger te maken voor iedereen werden alle Latijns Amerikaanse ritmes onder de naam Salsa gebracht. Salsa is dus eigenlijk een verzamelnaam van verschillende Latijns Amerikaanse muziekgenres.

Salsa was toen en nog steeds een manier van leven voor ongeveer 15 miljoen Latijns-Amerikanen. Salsa was een manier  om al het verdriet en om alle zorgen te vergeten. Salsa was uitgegroeid tot meer dan een muziekgenre alleen. Altijd al waren de salsaritmes een tegenstrijdig mengsel van liefde en haat, satire en verhaal, ontzag en schaamteloosheid, rebellie en onderwerping. Veel mensen in Latijns Amerika stonden met salsa op en ze gaan er mee naar bed. Zonder salsa bleef er weinig voor hen over. Het was hun enige afleiding en manier om te kunnen ontspannen.

Salsa is een spel tussen twee mensen. Zodra men de basis-passen beheerst, worden er eigen variaties en creativiteit ontwikkeld. Er is geen sprake van een vaste choreografie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ballroom dansen of ballet. Elke salsadanser ontwikkeld zijn eigen stijl, waarbij het eigen improvisatietalent en creativiteit sleutelwoorden zijn!

Descargar musica